Tandartspraktijk Boona - Zoetermeer
Bel of mail voor een afspraak:

mondhygiƫne

Preventie

icon-preventie

Regelmatig bezoek aan de preventie-assistent of mondhygiënist kan bijdragen aan de gezondheid van uw tandvlees. Bij onze preventie-assistente en mondhygiënisten krijgt u preventieve zorg en wordt u uitgebreid geïnstrueerd over hoe u het beste uw gebit kunt schoonhouden. Daarnaast kunnen eventuele problemen vroegtijdig worden gesignaleerd en worden behandeld. Wij adviseren dan ook om uw kinderen vroegtijdig mee te nemen naar onze praktijk zodat zij langzamerhand kunnen wennen aan de manier van goed tandenpoetsen en hoe zij hun gebit kunnen verzorgen.

Ontstoken tandvlees

icon-tandvlees

Bloedend, rood of gezwollen tandvlees duidt meestal op ontstoken tandvlees. Uw tandvlees kan overal ontstoken zijn, maar het kan ook plaatselijk voorkomen. Ontstoken tandvlees ontstaat vaak doordat tandplaque of voedingsresten op de tanden en kiezen niet goed is weggehaald tijdens het poetsen en er zich tandsteen heeft gevormd. Het doet niet altijd pijn, wel kan het tandvlees gevoelig zijn bij het aanraken tijdens het poetsen of het gebruik van tandenstokers, ragers of flossdraad (interdentale hulpmiddelen). Het is belangrijk dat u tijdig en geregeld een afspraak maakt bij de preventie-assistent of de mondhygiënist om eventuele (verdere) problemen te voorkomen.

Parodontitis

icon-paradontitis

Wanneer de ontsteking aan het tandvlees (gingivitis) langdurig aanwezig is en dit niet wordt behandeld, kan de ontsteking zich uitbreiden naar het kaakbot met als gevolg dat de tanden en kiezen los kunnen staan. Parodontitis kan zonder controle van de mondhygiënist of tandarts lang onopgemerkt blijven. U merkt hier zelf soms ook niets van, terwijl de ontsteking wel actief is. Tijdige behandeling kan het proces van botverlies stabiliseren en ervoor zorgen dat u uw tanden en kiezen langer behoudt.

Verwijderen van tandsteen

icon-tandsteen

Tandsteen ontstaat doordat tandplaque niet goed is weggehaald tijdens het poetsen. Aan tandsteen hecht zich makkelijker tandplaque waardoor de kans op vorming van nog meer tandsteen wordt vergroot. Tandsteen kunt u zelf niet wegpoetsen, maar moet professioneel door onze preventie-assistente, mondhygiënist of tandarts worden gereinigd. Tandsteen kan daarnaast zorgen voor het ontsteken van uw tandvlees, het is daarom van belang om regelmatig tandsteen te laten verwijderen.